sâmbătă, 22 martie 2014

Tunis iarna (partea a doua)

În articolul anterior despre Tunis vă spuneam că am făcut un tur al locurilor istorice din oraş.

Ultima oprire (a noastră, în bilet mai erau incluse câteva obiective) a fost la Muzeul  Naţional Carthage. Acolo am putut vedea câteva statuete, arme şi bijuterii atât ale punilor, cât şi ale romanilor. Din nou, peisajul ne-a fascinat:

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis


Mi-a plăcut că acest loc ne-a oferit şi o panoramă a oraşului, nu doar a ţărmului. Cred că aş putea sta ore întregi într-un asemenea loc!

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis


După cum am spus, în Tunis mâncarea e ieftină, iar sandwichurile picante se găsesc peste tot! Şi nu există loc mai bun pentru a le savura, decât pe plajă..care e mai mereu la doi paşi :)

ce sa vizitezi in Tunisce sa vizitezi in Tunis


ce sa vizitezi in Tunis
Casă pe malul mării

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis


....Şii, cel mai bun suc pe care l-am băut vreodată: Boga Cidre. Un fel de cola, dar mai bun. Dacă nu aveam limită la bagaj, cred că luam cu mine un bax!


Strada din centrul Tunisului este largă, frumoasă şi mereu plină de oameni, de turişti. Aici a avut loc, în urmă cu 3 ani, revoluţia, iar ceasul reprezintă un simbol al oraşului. În capătul străzii se află zona de shopping pentru turişti, iar împrejurul ei este târgul pentru localnici (ei îl numesc "souk"). Aş vrea să fac o postare separată despre cumpărăturile în Tunisia, sunt multe de precizat..

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis

ce sa vizitezi in Tunis
Costum tradiţional tunisian

ce sa vizitezi in Tunis
În spatele meu, turnul cu ceas

Vă spuneam că există şi părţi mai puţin..bune. Mie Tunisul mi s-a părut un oraş al contrastelor. Pe cât de frumoase sunt zonele scumpe, pe atât de dezordonate şi aglomerate sunt cartierele locuite de cei fără posibilităţi. Apropos de aglomeraţie, condusul pe străzile înguste ale Tunisului mi se pare imposibil! Nu există reguli, nu există semnalizare...şi din nou apare contrastul dintre maşinile vechi şi prăfuite şi cele luxoase...

Am avut norocul să particip şi la o nuntă. Totul este diferit faţă de ceea ce se întâmplă la noi, iar ritualurile sunt multe şi respectate cu bucurie.Nunta ţine 7 zile, în care mirele şi mireasa sunt "răsfăţaţi". În primele două mireasa merge, împreuna cu prietenele, la hammam ("băi turceşti", aşa cum le numim noi), se aranjează şi îşi pictează corpul cu henna. După care, în următoarele zile au loc petrecile celor doi (pe rând, în câte o seară). Una din zile este dedicată unei mese oferite de părinţi acasă, culminând cu petrecerea din ultima seară, care are loc, de obicei, într-un local."Cununia" religioasă nu este obligatorie, având în vedere că în moschee femeile şi bărbaţii stau separaţi. Astfel, imamul de la moscheea cea mai apropiată anunţă, la rugăciunea de seară, mariajul celor doi.

Nunta la care am participat eu nu a cuprins toate aceste ritualuri, mireasa nefiind tunisiană. Au organizat doar petrecerea de final, la un restaurant. Majoritatea tunisienilor, fiind musulmani, nu consumă alcool, aşa că regula s-a păstrat şi la această nuntă. De asemenea, invitaţii nu plătesc nimic.


Intrarea în noul an am făcut-o tot pe meleaguri africane. Ei nu sărbătoresc la fel de...intens ca noi, mai ales familiile tradiţionale. Cei care doresc să petreacă rezervă de obicei o masă la restaurantul unui hotel. De asemenea şi cluburile pentru turişti sunt pline, însă majoritatea localnicilor sărbătoresc în familie.

Am observat că la mare modă sunt torturile cumpărate. Pe 31 decembrie tooooată lumea de pe stradă avea în mână un tort frumos ambalat. Cam aşa a arătat masa noastră de revelion :)


Se pare că m-am lungit cam mult acum, aşa că prefer să vă arăt cel mai frumos loc din lume într-o postare separară, să nu-şi piardă din farmec :)

Pe final, vă las cu două pisicuţe pufoase...e pliin acolo de pisici !

Tot din seria Road Trip de Decembrie/ Cum am ajuns in Tunisia:

2. Austria

2 comments:

 1. Ira, ma bucur sa cunosc cate ceva si despre cultura din Tunis. Nunta e una simpla si interesanta dupa parerea mea. Frumos ar fi sa sarbatorim si noi 7 zile (frumos obicei)
  Masa de revelion atat de simpla si cu gust :) iar pisicile mi-au placut cel mai mult si m-a amuzat felul cum ai scris: "e plin acolo de pisici!" E ca si in Rusia, in Rusia e plin de pisici :)
  Pupicei tie fata frumoasa si vesela! x

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Serios? Nu mi-as fi imaginat ca in Rusia sa fie pisici..nu stiu de ce, mi se par..specifice zonelor mai calde :))
   Te pup, multumesc pentru gandurile frumoase!

   Ștergere

Share

 

kind of Ira.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review