sâmbătă, 4 octombrie 2014

Macedonia și BulgariaAm amânat puțin ultima postare despre concediul din vară, dar iată că a venit vremea să vă descriu și ultimul popas!Macedonia


În Macedonia am fost doar în trecere, la drumul de întoarcere (din Albania-Durres spre Sofia).
Am rămas cu o impesie tare plăcută despre această țară, curată, liniștită și plină de verdeață.
Am străbătut țara pe toată lungimea ei, iar relieful, preponderent podiș și dealuri, a fost o încântare pentru privirile noastre. Chiar dacă majoritatea drumurilor au o singură bandă pe sens, sunt foarte bine-întreținute și se circulă cu ușurință.

În apopierea capitalei am intrat și pe autostradă, iar ceea ce ne-a amuzat a fost faptul că a trebuit să plătim de 5 ori pe o distanță de aproximativ 100 km. Nu am schimbat bani în moneda naționață la intrarea în țară, așa că, la primul ghișeu plătit în euro și am primit rest în denari.

Skopje


Am făcut doar o scurtă oprire în capitala care mi-a lăsat o impresie tare bună.
Deși populația este majoritar musulmană (lucru confirmat de numeroasele moschei întâlnite peste tot), nu am găsit aici agitația și traficul specifice lor (așa cum era în Albania).
Am vizitat puțin acolo unde GPS-ul ne-a indicat ”Centru”, loc în care am găsit o cetate, puțin cam..părăsită. Am fost surprinsă să văd double deckers, autobuzele supraetajate specifice britanicilor.


Bulgaria


Și în Bulgaria am circulat destul de bine în drumul spre Sofia, întâlnid uneori porțiuni de autostradă sau de drum cu două benzi pe sens. Totuși, întregul traseul străbătut a fost lung așa că am ajuns în capitala bulgariei abia pe înserate.

Iar acum urmează o poveste tare amuzantă (acum, că atunci n-a fost deloc) despre cazare, pe care vă învit să o citiți aici. Pe scurt, hotelul ales de pe Booking (Saint George Family Hotel), pe fugă, ce-i drept, se afla chiar în inima unui delușor aflat la periferia orașului, pe care l-am găsit cu greu, mergând pe un drumeag de munte. Partea cea mai interesantă a venit atunci când, după momentele de stres și nervi (cauzate de negăsirea hotelului) am văzut camerele: LUX! și asta la doar 30 euro/noapte/camera!

Sofia


A doua zi, dis de dimineață, am plecat să vizităm centrul, de unde urma să pornim spre București în jurul prânzului.

Orașul mi-a plăcut, traficul părea era destul de bine organizat. Am lăsat mașina într-o parcare prin centru și-am pornit la pas pentru a ne face o idee despre centrul vechi. Mi-a plăcut plimbarea și m-a încârcat cu energie pozitivă.


Ultima oprire am făcut-o la catedrala Alexander Nevsky, cred cel mai cunoscut obiectib al orașului.
Întorși la parcare, am avut surpriza să ne găsim roțile blocate și un bilețel în geam! Întrebând în jur, am aflat că trebuia să aveam un blue card pentru a parca în acea zonă, iar acest lucru era anunțat pe un panou (evident, în limba lor!). O doamnă, care se pare că era responsabilă cu parcarea, dar care n-a avut amabilitatea să ne anunțe de la bun început că nu putem lăsa acolo mașina, s-a oferit să sune pentru noi la echipa de deblocare...Noroc că băieții au venit în câteva minute, timp de așteptat nu prea aveam..Deblocarea ne-a costat 15 euro, dar am fost fericiți că puteam pleca cât mai repede. Totuși, toata energia pozitivă de care vă spuneam mai sus a dispărut instant!

Sper că v-au plăcut poveștile mele din concediul de vară și sper totodată că v-am convins că aceste țări chiar merită vizitate, în ciuda prejudecăților pe care le avem despre ele.


Circuit prin țările balcanice:

1. Serbia - Belgrad
2. Muntenegru - Canionul Tara și Parcul Național Durmitor
3. Muntenegru - Budva
4. Muntenegru - Golful Kotor
5. Croația - Dubrovnik
6. Albania - Durres
7. Macedonia și Bulgaria5 comments:

 1. foarte faine locuri, sper sa ajung si eu prin Macedonia.

  in Bulgaria totul e scris in limba lor si nu-i chiar ok, mai ales la cate lume o tranziteaza...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asa este, plus ca li se parea foarte..normal..Dar cum nu vedeti ca scrie? :))

   Chiar iti doresc sa ajungi, e foarte frumos! :*

   Ștergere
 2. Daaaa concediul tau a fost unul perfect si sunt sigura ca orice tara are macar ceva ce te poate face fericita, daca nu locurile oamenii, daca nu oamenii locurile frumoase din acel loc si tot asa...

  Sa ai o saptamana frumoasa draga mea!!! xxx

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este Liuba!
   Te pup, multumesc, o saptamana frumoasa si tie iti doresc!

   Ștergere
 3. Trebuia sa platesti cu cardul autostrada...noi asa am facut pt ca stiam.deja ca daca platesc in euro imi da rest in banii lor....kuna (Croatia).
  Frumoase orase! Te invit pe blogul meu sa citesti primul meu popas din vacanta :)
  Pupici

  RăspundețiȘtergere

Share

 

kind of Ira.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review