miercuri, 11 februarie 2015

Top 10 obiective turistice în Istanbul

Am avut norocul să vizitez Istanbulul de două ori până acum: prima dată, vara, pe fugă (am alergat timp de trei zile pentru a putea vedea tot ce aveam în plan); a doua oară, iarna (7 zile, timp berechet pentru vizitat, plimbat, cumpărat).
Punând cap la cap ambele vizite în Istanbul, vă propun o listă cu obiectivele turistice ”must see”:

1. Atmosfera orașului


Nu e chiar un obiectiv turistic în adevăratul sens al cuvântului, dar după părerea mea este cel mai important. Rezervați-vă o zi în care să vă plimbați pe străduțele înguste și pietruite, prin nebunia târgurilor și bazarurilor.
Vorbiți cu oamenii, negociați, zâmbiți.

Nu vă sfiiți să le spuneți că sunteți români, ba chiar veți avea destule surprize, pentru că ei au învățat cuvintele esențiale ale limbii noastre.
Încercați gustările pe care le au vânzătorii ambulanți: covrigi cu susan, castane coapte, orez cu năut, rahat sau fistic, ceai negru.
Plimbați-vă seara și admirați luminile orașului.

Dacă aveți parte de o zi frumoasă, cu soare..întoarceți cât mai des capul către mare, plimbați-vă cu bărcuța (prețul unui bilet este același cu cel de tramvai sau autobuz).

2. Moscheea Albastră - gratis


O clădire impresionantă, măreață și extrem de frumoasă. Este o moschee funcțională, așa că turiștii o pot vizita doar în afara orelor de rugăciune. La intrare fetele vor găsi eșarfe pentru a-și acoperi părul și punguțe pentru încățăminte (în moschei se intră desculț, toate sunt prevăzute cu covoare moi și curate).3. Basilica Cisterne (Palatul Scufundat) - 20 lire


Un loc care m-a impresionat prin ineditul său. Aceasta a fost construită pentru a alimenta cu apă orașul. Cine s-ar gândi că sub străduțele întortocheate din centru se află un spațiu așa mare și misterios?

4. Palatul Topkapi - 30 lire

Cu siguranță unul din cele mai cunoscute obiective turistice. Palatul este un adevărat muzeu de istoriei, unde puteți vedea bijuterii, haine, unelte și armament ce au aparținut celor mai mari sultani. Cel mai important punct de atracție, în special pentru lumea musulmană, este camera în care se regăsesc câteva dintre obiectele profetului Mohamed.
Poate fi vizitat și Haremul Imperial, pentru un extra-cost de 20 de lire. Acesta cuprinde încăperile personale ale sutanului, cam 400 la număr.


5. Piața Taksim și strada Istiklal


Aceasta este zona pentru tineret. Situată tot în centrul vechi al orașului, se simte, totuși, aerul mai alternativ al acestor locuri. Bulevardul este permanent înțesat cu oameni, care au venit aici pentru cumpărături (sunt prezente marile brand-uri europene de haine), restaurante și cafenele.Tot aici puteți întâlni și ”Tramvaiul nostalgic”, un tramvai micuț, cu un singur vagon, ce străbate bulevardul, de la turnul Galata, la piața Taksim. A fost creat în scop turistic, în amintirea liniei existentă aici la începutul secolului 19, care a fost desființată în 1960.

6. Marele Bazar și Bazarul de condimente Eminonu


Probabil Marele Bazar este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Istanbul. Are o arhitectură foarte frumoasă și cu siguranță trebuie să ajungeți acolo! Veți întâlni comercianți care vând de toate: haine, încălțăminte, accesorii, eșarfe, covoare, lămpi, suveniruri..toate cu design specific turcesc. Fiecare magazin te cucerește prin culoare, imprimeu și aranjare extrem de frumoasă!
Totuși, nu recomand să cheltuiți prea mulți bani aici. Pe străduțele adiacente găsiți cam aceeași marfă, la prețuri mult mai mici!
Eminonu, sau bazarul de condimente este un alt loc specific Istanbulului. Aici găsiți condimente de toate felurile, grămăjoare de rahat multicolor, fructe uscate și o groaza de alte bunătățuri. Tot de aici am cumpărat lămpițe colorate și mici suveniruri. Majoritatea comercianților te invită să deguști din specialitățile lor și este o experiență tare frumoasă.


7. Podul Galata


Unul din principalele obiective ale orașului, pe care n-ai cum să-l ratezi, este podul care face legătura dintre Sultanahmet (unde se află moscheile mari, palatul Topkapi și Marele Bazar) cu zona pieții Taksim, ambele situate pe continent european, fiind despărțile de canalul Hornul de aur. Intrarea pe pod se face printr-un pasaj subteran, supra-aglomerat de oameni și mici magazine ale comercianților.
Podul are două etaje: cel de jos, înțesat cu restaurante, unde poți servi pește sau fructe de mare; cel de sus, care este destinat și autoturismelor, unde veți vedea probabil cea mai mare aglomerație de pescari pe metrul părat (vară, iarnă, zi și noapte).
8. Insula Prințesei (Buyukada)


Pe aceasta n-am avut șansa s-o vizitez pe timp de vară, când cred că este cel mai potrivit moment, pentru a ni se arăta în toată splendoarea ei. Totuși, nu regret că am ales să fac o plimbare până acolo, chiar și în decembrie. Se pleacă de la stația Kabataș, însă ferry-boat-ul mai face câteva opriri, astfel că plimbarea durează ceva mai mult de o oră. Și merită! Puteți admira măreția orașului, care parcă nu se mai termină. Puteți poza pescărușii, iar cei mai curajoși le pot chiar oferi ceva de mâncare ”din mână”.
Pe insulă se pot închiria biciclete sau trăsuri cu cai pentru a o putea străbate în lung și-n lat. Noi am ales varianta trăsurii, iar plimbarea a durat o oră. Am făcut o singură oprire, într-o zonă în care am putut admira caii sălbatici cum aleargă nestingheriți prin pădure!
Casele sunt mari și frumoase toate, însă lipsa vegetației și, probabil, a locatarilor, pe timp de iarnă, le dădea un aer sinistru.9. Moschei


Istanbul-ul are multe moschei mari, cu o arhitectură foarte frumoasă. În plus, față de alte state musulmane, aici este permisă intrarea vizitatorilor în majoritatea moscheilor, în intervale orare diferite de cele de rugăciune. Totuși, trebuie să păstrați decența și să respectați regulile lor, în ceea ce privește acoperirea capului (pentru femei) și a anumitor părți din corp.10. Hagia Sofia / Aya Sofia


Sfânta Sofia/ Moscheea Sofia. Da, pentru că a fost, pe rând, biserică și moschee, acum muzeu. Este importantă atât ca monument bizantin, cât și otoman. Precum întregul oraș, și aceasta păstrează caracteristicile ambelor culturi și perioade.
Sper că v-a plăcut această postare și că am reușit să redau puțin din spiritul orașului. Și, mai mult, sper că v-am convins să-l puneți pe wishlist!

Alte articole despre Istanbul:6 comments:

 1. E foarte utila si bine organizata aceasta postare despre Istambul, chiar imi doresc sa-l viztez o data. Si pozele sunt frumoase! Multumim!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a placut, am retinut caii salbatici de pe insula, plimbarea cu tramvaiul dar si cu barca, sa ma plimb pe stradute, pe la malul marii este activitatea mea preferata, sa negociez, nu. :)
  M-am mirat cum stau oamenii pe pod inghesuiti cu unditele. :))
  Pentru palatul Topkapi iti trebuie o zi intreaga. :)
  pupici

  RăspundețiȘtergere
 3. Wowww ce frumos e acolo!!! Ma faci si pe mine sa vreau sa plecam acolo heehe... Mutluemsc Ira pentru aceasta postare. Esti superba si te pup cu drag, Liuba x

  RăspundețiȘtergere
 4. Imi place foarte mult cum ai descris tot despre Istambul .Eu nu l-am vizitat dar sotul meu a lucrat acolo acum mult timp si mi-a zis ca este superb si sint multe locuri frumoase care merita vizitate.Mariana Cioranu

  RăspundețiȘtergere

Share

 

kind of Ira.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review